De-dolarizarea economiei globale.

By Piperea

La bursa de mărfuri din Shanghai, petrolul și energia nu se mai plătesc decât în yuani și în aur. Este începutul de-dolarizării economiei globale. Contribuie vârtos și Rusia, care strânge cam tot aurul pe care îl găsește pe piață și cere răscumpărarea obligațiunilor americane. Nici Germania nu stă degeaba în chestiunea aurului. De acum, tipărirea de dolari/euro suplimentari față de cantitatea de mărfuri și servicii de pe piață (quantitative easing) devine bombă cu ceas pentru SUA și UE. Aurul deținut în rezerve, pe teritoriul național, va deveni singura ancoră valorică și criteriul decontărilor internaționale. De aceea aurul din așa-zisa rezervă a BNR “trebuia” neapărat să rămână în Londra, ca să o poată utiliza ca referință proprie englezii. În timp ce obligațiunile americane deținute de BNR ca rezervă valutară se depreciază cam cu 20% pe an, dată fiind tipărirea masivă de dolari de către Federal Reserve (numai anul trecut a fost vorba de 4 mii de miliarde, anul acesta fiind programate alte 6 mii…), Isărescu se preocupă de încălzirea climatică.

China a oprit ieșirile externe de metal și a redus drastic producția de semiconductori.
În timp, eficienții “noștri” conducători, în fapt, niște vătafi rapace și corupți ai neo-feudalilor geo-politici, au vândut toată industria metalului, a petrochimiei ori a materialelor de construcții sau au falimentat-o. Cele 2-3 întreprinderi de oțel, aluminiu sau aramă care au mai rezistat cât de cât, sunt acum în faliment, pe motiv de cost al “decarbonării” (certificatele de emisii de CO2…) sau pe motiv de faliment al “investitorilor” (cazul de la Galați …). Iar energia a fost spartă în bucăți, pentru ca noii proprietari să crească prețul cu 25% pe an (cam asta s-a întâmplat în plandemie, dar nu ați avut ochi să vedeți, pe motiv de frică de “acest virus nenorocit”, de digitalizare, de hei-rup vaccinist…).

Prețurile materiilor prime în construcții și în industria auto au crescut deja cu 40% în anii pandemici, dar asta e nimica toată față de ceea ce pregătește China – nu numai că recolta va fi infinit mai bogată, prin creșterea fără limite a prețurilor materiilor prime, dar dependența lumii de China va deveni ineluctabilă și pe produse finite. Norvegia se laudă că are un parc auto național compus 70% din mașini electrice, dar 60% sunt importate din … China. Să vedem atunci dacă progresiștii și conservatorii europeni, inclusiv prostocrația română, vor mai aplauda eficientul și înalt-tehnologicul model chinezesc de “luptă” contra pandemiei. Sau ratingul de cetățean, creditul social (puncte de scoring care permit omului să intre în magazin, avion, piscină, școală, stradă, spital – lipsa ori caracterul insuficient al punctelor însemnând lipsa ori reducerea libertăților concesionate de stat) ori monitorizarea permanentă și omniprezentă.

Când structura totalitară chinezească, extinsă asupra întregii lumi, va schimba din taste ceea ce vreți, ceea ce intenționați și, în final, ceea ce sunteți, va fi fost prea târziu. Rețelele de socializare, netul și main-stream-ul mediatic, politica “corectă” care vă impune să îngenuncheați sau să țineți mască pe figură și să vă înțepați eroic pentru “normalitate” (sau hedonist, pentru “libertatea” de a merge în concediu sau la dineuri cu proști), v-au remodelat atât de profund și ireversibil încât veți trăi voios noul totalitarism, noua normalitate. Cu zâmbetul pe buze, aplaudând frenetic fauci, arahați sau cîți cu ochii oblici.

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!