Fereastra Overton

❎⚠❎ Ar fi bine să vă faceți timp să citiți despre „FEREASTRA OVERTON”, măcar selecțiile din articol pe care le scriu aici, ca să vă lămuriți CUM SUNTEȚI MANIPULAȚI, în intervale mai scurte sau mai lungi de timp.#MonaPetruț

《”Fereastra OVERTON” sau cum se ajunge, prin INGINERIE SOCIALĂ, de la “ilegal – de neacceptat” la “legal – interzis de criticat”.
● Joseph P. Overton (1960-2003), prim vice-președinte al Centrului pentru Politici Publice (Mackinac Center for Public Policy), a formulat această TEORIE, care i-a primit numele postum, după ce a murit în urma unei catastrofe aviatice.
● În conformitate cu „Fereasta Overton”, pentru fiecare idee sau problemă, în societate există o așa-numită „fereastră de oportunități”.
● În cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) să fie discutată pe larg, susținută deschis, promovată, se poate încerca legalizarea ei.
● Fereastra e mutată, schimbând paleta posibilităților de la o fază de NEconceput, complet străină moralei publice, total respinsă, până la faza de Politică Curentă, care este deja discutată pe larg și adoptată de conștiința populară și susținută prin lege.
● NU e o spălare a creierului ca atare, ci o acțiune mult mai subtilă…

➡️ Pe scurt, „Fereastra OVERTON” reprezintă o fereastră de oportunități pentru cei care vor ca într-o societate să transforme o IDEE/PROBLEMĂ de neacceptat într-o LEGE normală!
➡️ De fapt, „Fereastra OVERTON” este foarte folosită de către cei aflați la putere și funcționează în ambele sensuri: de la IMPOSIBIL la LEGE, dar și de la LEGE la IMPOSIBIL!
● Metoda de manipulare numită generic „Fereastra OVERTON” se poate desfășura și într-un interval scurt de timp!

➡️ În concluzie, „Fereastra OVERTON” ne arată că o IDEE/PROBLEMĂ imposibil de acceptat într-o societate poate deveni LEGE personalizată dacă se urmează anumiți PAŞI – șase la număr – într-un complex uriaș de manipulare. Și invers: de la LEGE la IMPOSIBIL!

➡️ Ca să nu vă bulversăm, o să dăm explicații doar pentru DIRECȚIA “de la IMPOSIBIL la LEGE”!
● Așadar, în timpul manipulării, lupa societății va fi luată de pe zona IMPOSIBILĂ și va fi focusată, pas cu pas, pe cele ŞASE ERAPE, până ce se va ajunge în punctul culminant: emiterea unei LEGI personalizată!
● Practic, dacă la început TOATĂ lumea era CONVINSĂ că IDEEA/PROBLEMA este IMPOSIBIL de ACCEPTAT/REZOLVAT, după ce se vor efectua cei 6 pași, majoritatea va accepta ca fiind o situație NORMALĂ și emiterea unei LEGI – o oportunitate politică firească.
● Această TRANSFORMARE radicală de CONVINGERE a populației prin MANIPULARE că ce a fost considerat inițial IMPOSIBIL este de fapt ceva NORMAL, poate fi demantelată de Teoria „Fereastra OVERTON” care a… generat-o!

➡️ Schema generală a „Fereastrei OVERTON”: De la IMPOSIBIL la LEGE!
➡️ Iată, pe scurt, cum se traduce literar SCHEMA „Fereastra OVERTON”:
● Pasul 1. – Într-un moment de OPORTUNITATE politică se reîncălzește o ciorbă, adică i se prezintă opiniei publice o IDEE/PROBLEMA ce este cunoscută în societate ca fiind IMPOSIBILĂ, de NEACCEPTAT;
●● Pasul 2. – Se dezbate IDEEA/PROBLEMA de către specialiștii în domeniu ca fiind o soluție RADICALĂ, nu de neconceput, așa cum este cunoscută în societate;
●●● Pasul 3. – Se arată că IDEEA/PROBLEMA poate fi ACCEPTABILĂ și poate funcționa în anumite circumstanțe;
●●●● Pasul 4. – Se mută „Fereastra OVERTON” în zona RAȚIONALĂ, pas în care media începe să joace un rol foarte important în manipularea populației;
●●●●● Pasul 5. – Se prezintă IDEEA/PROBLEMA ca fiind deja POPULARĂ, răspândită în societate – media și lobbyști fac tot jocul;
●●●●●● Pasul 6. – Se mută „Fereastra OVERTON” în zona legalizării problemei ca fiind o oportunitate politică – adică politicienii promulgă o LEGE! Manipularea și-a atins scopul!

➡️ ATENȚIE! La nevoie, dacă se observă o rezistență din partea opiniei publice, sunt scoase la lumină sondaje de opinie mincinoase.
➡️ De asemenea, ne sunt prezentate cu titlul exhaustiv grafice, statistici și exemple – uneori din alte țări – care arată doar partea avantajoasă pentru IDEE a adevărului de pe teren!

➡️ Iar când populația înțelege ce a permis, este PREA TÂRZIU: IMPOSIBILUL a devenit POSIBIL printr-o lege personalizată!

● Cetățeanul simplu este ușor de manipulat, din cauză că asupra necesității legalizării ideii sau rezolvării problemei se pronunță specialiști în domeniu.
● Omul de rând nu are de unde să știe că specialiștii au fost COINTERESAȚI – prin mijloace financiare, prin funcții sau alte beneficii pe care procurorii le încadrează la “foloase necuvenite”!
● A dat mură-n gură domnul Profesor, a confirmat domnul Consultant, ne-a explicat Specialistul, a punctat esențial domnul Doctor Docent, a parafat domnul Academician etc. etc. etc. Ce e, plebe, de neînțeles?!?
● În acestă situație, cine ești tu, cetățean obișnuit, să NU fii de acord cu punctul de vedere exprimat academic de mințile luminate?
● Tu, cetățene plătitor de taxe și impozite, ai următoarele obligații: să iei notă și să respecți legea!
[…]
➡️ „Fereastra Overton” are, deci, ŞASE ETAPE:

 1. Inacceptabil – nu se poate deschide subiectul. Este inacceptabil și nociv, vine împotriva vieții și a societății.
 2. Radical – se poate discuta despre idee, în cercuri excentrice, este insinuată în societate prin intermediul unor cercuri periferice, care au totuși dreptul la existență, nu?
 3. Acceptabil – apar primele opinii mai degrabă favorabile din partea unor personaje considerate respectabile, dornice de afirmare, care vor oferi alternative de percepție asupra temei („vedete” și „formatori de opinie”).
 4. Rațional – se produce departajarea clară, între opiniile pro și contra bazate pe argumente, ambele tabere înclinând într-o parte și cealaltă balanța.
 5. Popular – mass-media promovează fără rezerve noul și originalitatea ideii, temei și produce o emulație în societate. Repetitorii se pun în mișcare și repetă fără să judece argumentele celor în care au încredere, producând un întreg curent favorabil.
 6. Politică – acesta este momentul oportun pentru stabilirea unui întregi politici, odată cu care nu va mai fi posibilă reluarea subiectului. Se propune formal în dezbatere publică, se votează emoțional. Subiectul tabu din trecut a devenit o temă mereu actuală și toată lumea mimează fericirea și jubilează mare salt înainte al societății și depășirea prejudecăților. Toate avantajele noilor politici sunt larg recunoscute, toate dezavantajele sunt adânc îngropate…》
  https://www.fortamoldova.ro/doctrina/fereastra-overton-inginerie-sociala
  ~~~~~
  ?⬇️?P.S.?⬇️?
  ➡️ „Fereastra Overton – Prototipul Manipulării”: VIDEO – https://youtu.be/kgHyWZ_D-PA
Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!