De ce vine la București?

Astăzi are loc reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema armelor biologice găsite în Ucraina. Reuniunea a fost solicitată de Moscova. Totul se petrece la fel de intempestiv ca şi audierile din Senatul SUA. Peste noapte lucrurile se precipită. Semn că se dă un război de uzură extrem de dur. Iar toate acestea se petrec în timp ce la noi – şi nu numai – avem de-a face cu un narativ de negare a realităţii.

La fel de pripită este şi vizita Kamalei Harris în Polonia şi România. De altfel avem de-a face cu un întreg desant american pe Continent. Dacă pui întrebări ţi se răspunde cu imbecilităţi de genul „Kamala Harris a venit să dea un mesaj Rusiei”. O imbecilitate mai mare nici că se poate. Doar că, având informaţii mai apropiate de situaţie, putem înţelege cu uşurinţă care-i treaba.

O să vă spun în primul rând că mizeria cu laboratoarele biologice din Ucraina e foarte mare. Ruşii au dovezi serioase pe care le vor prezenta azi. În acelaşi context este detonată o bombă dinspre OMS care, într-o scrisoare publică, cere Ucrainei distrugerea agenţilor patogeni periculoşi din biolaboratoarele de pe teritoriul său. Dacă vă gândiţi că OMS este îngrijorat de situaţie, vă înşelaţi. În realitate îşi coordonează mişcările cu Guvernul SUA care a cerut acelaşi lucru Ucrainei. Doar că SUA a făcut-o pe canale discrete. Dar oare, ne întrebăm pe bună dreptate, de ce n-a executat până acum valetul Zelenskyi ordinul? Mai mult, a ieşit din nou cu un discurs sforăitor pentru a asigura lumea că „în ţara lui nu se efectuează asemenea experimente”. Se acoperă oare făcând-o pe prostul?

Mai e ceva dubios la mijloc. Kamala Harris nu a mers întâmplător prima dată în Polonia. Dacă aţi văzut ştirile, puteţi înţelege: e vorba de afacerea „MIG-uri pentru Ucraina”. Pe scurt, SUA au cerut Poloniei să-şi doneze MIG-urile către Ucraina. SUA are nevoie să încetinească Rusia în înaintarea sa în Ucraina probabil pentru a curăţa mizeriile pe care le-a uitat acolo cât timp se mai află sub controlul Ucrainei. Polonia a refuzat deoarece aceasta ar fi însemnat o intrare a sa în război cu Rusia. Şi cum Polonia e membru NATO, o confruntare Rusia – Polonia s-ar traduce prin începerea unui război mondial. Polonezii au înţeles că SUA a intrat într-un scenariu nebun. Nu-mi dau seama cât de încolţiţi sunt americanii, dar demenţa cu care acţionează în Ucraina demonstrează că treburile sunt mai complicate decât par. Din acest punct de vedere, vizita din Polonia e una eşuată. Polonezii şi-au menţinut poziţia, refuzând să dea direct avioanele armatei Ucrainei.

Şi iată de ce vine Kamala la Bucureşti. Maximul pe care SUA l-a obţinut de la Polonia a fost OK-ul în ceea ce priveşte donarea MIG-urilor către SUA în schimbul dotării armatei Ucrainei cu F-16. Şi asta, reţineţi, se face gratis! Acum SUA are nişte MIG-uri pentru care trebuie să găsească transportator spre Ucraina. Polonezii au ieşit singuri din joc, iar nemţii au refuzat să primească acele avioane pe teritoriul lor. Astfel încât, venirea Kamalei Harris se face pentru a ordona autorităţilor române să preia transferul MIG-urilor către Ucraina. Dacă servanţii noştri vor accepta, totul ar echivala cu o sinucidere pentru noi. Oficial devenim parte a conflictului, iar Rusia poate considera că România i-a declarat război.

Ceea ce mi se pare extrem de îngrijorător este că SUA chiar îşi doresc începerea unui conflict major cu Rusia. Asta nu de ieri de azi, ci încă de la momentul loviturii de stat a „Revoluţiei Portocalii”. Nu-mi dau seama dacă este strict vorba de o încercare disperată de a se menţine în continuare numărul 1 mondial, dacă e o comandă a complexului militar american, sau – în virtutea ultimelor informaţii- dacă e vorba de „dosarul biologic” pe care ruşii îl aduc în faţă. Sau poate că avem de-a face cu un mix al tuturor acestor posibile cauze. Certitudinea pe care-o am este că, la ora actuală, SUA caută să pornească un război de proporţii. Iar asta e cea mai proastă veste pe care v-o dau. Un asemenea război va înghiţi cu rapiditate o mulţime de vieţi nevinovate. E ceva tragic.

De asemenea, teama mea este că nulitatea americană va găsi la Bucureşti nişte slugi care nu vor fi capabile să refuze ordinul venit de la Washington. Iar asta e tragic pentru că, dacă se va petrece, va însemna că o mână de trădători ne bagă cu forţa într-un război care nu-i al nostru. Suntem din nou într-o cumpănă a istoriei şi, din nou, sub vremi. Iată-ne continuându-ne istoria nefastă. Iar n-avem conducători, în timp ce românii sunt din nou cuprinşi de orbul găinii. Dan Diaconu

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!