Petiție contra ”Legilor Justiției”!

By Adrian Toni Neacșu

Solicităm senatorilor României să nu voteze eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept (L612/2022).

Solicităm senatorilor României să nu își încalce jurământul depus la începutul mandatului, și să apere prin votul lor Constituția și suveranitatea României, așa cum au promis. 

Solicităm senatorilor României să își asume la nivel de conștiință mandatul pe care îl exercită în numele poporului român și să nu răspundă comenzilor pe linie de partid.

Solicităm fiecărui senator al României în parte ca până la data votului privind L612/2022 să își asume public poziția cu privire la supremația sau nu a Constituției României în justiția națională. 

Cum s-a ajuns aici?

Este iminentă votarea în Senatul României a unor amendamente la Proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022) care anulează în mod direct ordinea juridică națională construită în jurul supremației Constituției înseși.

Potrivit art. 1 alin. 5 din Constituția României, respectarea Constituţiei și a supremaţiei sale de către toate autoritățile, instituțiile și persoanele este obligatorie. Potrivit art. 147 alin. 4 din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii.

În vederea garantării acestui primat al Constituției României în sistemul juridic românesc încă din 2012 în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost introdusă expres, la inițiativa chiar a ministrului justiției de atunci, același ca cel de acum, Marian-Cătălin Predoiu,  obligația judecătorilor și procurorilor de a respecta deciziile Curții Constituționale, nesocotirea acestora fiind considerată abatere disciplinară (art. 99 lit. ș).

În mod complet surprinzător, prin noul proiect de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022), același Cătălin-Marian Predoiu propune eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii. Din expunerea de motive și din intervențiile publice ale acestuia reiese că propunerea este făcută pentru a se garanta supremația dreptului Uniunii Europene respectiv a Hotărârilor CJUE în fața Constituției și legislației României. Altfel spus, în caz de conflict între o normă europeană sau o hotărâre judecătorească a CJUE și Constituția României, judecătorii trebuie să aibă posibilitatea să nesocotească dispozițiile constituționale naționale fără riscul de a fi supuși unei sancțiuni disciplinare. Constituția României și deciziile Curții Constituționale trebuie să devină opționale pentru judecători.

Propunerea de eliminare a abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale primește aviz negativ de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Superior al Magistraturii, ambele autorități arâtând că este vădit neconstituțională, și este respinsă categoric instituțiile din sistemul judiciar, inclusiv de către ÎCCJ, de asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor ori de alte organizații neguvernamentale.

Mai mult, la 2 iunie 2022, cu puțin timp înainte de această inițiativă legislativă, o propunere identică (Pl-x nr. 89/2022) de eliminare a abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale fusese respinsă definitiv în Parlament, cu un vot covârșitor, doar parlamentarii USR votând pentru ea. Propunerea era întemeiată pe același fals argument că legislația UE trebuie să aibă prioritate față de Constituția României, iar judecătorii nu trebuie să fie obligați să aplice deciziile Curții Constituționale, trebuind să aleagă ei, de la caz la caz, atunci când prioritate are dreptul UE sau Hotărârile CJUE. Și de data aceasta Consiliul Legislativ și Consiliul Superior al Magistraturii avizaseră negativ proiectul de lege și arătaseră că este profund neconstituțional.

[civist src=”https://widget.civist.cloud/?api_url=https%3A%2F%2Fapi.civist.cloud%2Ft%2F075aaf9f-d2b6-46f4-8260-06a9482a3b45%2F#/RW1iZWRkaW5nOmNiMDljZjBhLWM1NTUtNDM0Zi1hYTZmLTg5ZDFlNjZkYzVkZg==”]

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!