Universul 25

Experimentul „Universul 25” (text preluat tradus și adaptat)

Experimentul „Universul 25” este unul dintre cele mai terifiante experimente din istoria științei, care, prin comportamentul unei colonii de șoareci, este o încercare a oamenilor de știință de a explica societățile umane.


Ideea „Universului 25” a venit de la savantul american John Calhoun, care a creat o „lume ideală” în care sute de șoareci ar trăi și s-ar reproduce. Mai precis, Calhoun a construit așa-numitul „Paradis al șoarecilor”, un spațiu special conceput în care rozătoarele aveau din abundență alimente și apă, precum și un spațiu de locuit mare. La început, el a plasat patru perechi de șoareci care, în scurt timp, au început să se reproducă, ducând la creșterea rapidă a populației lor. Cu toate acestea, după 315 de zile reproducerea lor a început să scadă semnificativ. Când numărul rozătoarelor a ajuns la 600, s-a format o ierarhie între ei și apoi au apărut așa-numiții „nenorociți”. Rozătoarele mai mari au început să atace grupul, ducând la faptul că mulți masculi încep să „se prăbușească” psihologic. Drept urmare, femelele nu s-au mai protejat și, la rândul lor, au devenit agresive față de puii lor.
Pe măsură ce timpul a trecut, femelele au prezentat un comportament din ce în ce mai agresiv, izolare și lipsă de dispoziție reproductivă. A existat o natalitate scăzută și, în același timp, o creștere a mortalității la rozătoarele mai tinere.
Apoi, a apărut o nouă clasă de rozătoare masculi, așa-numiții „șoareci frumoși”. Au refuzat să se împerecheze cu femelele sau să „lupte” pentru spațiul lor. Tot ce le păsa era de mâncare și de somn. La un moment dat, „masculi frumoși” și „femelele izolate” alcătuiau majoritatea populației.
Odată cu trecerea timpului, mortalitatea juvenilă a ajuns la 100%, iar reproducerea a ajuns la zero.
Dintre șoarecii pe cale de dispariție, homosexualitatea a fost observată și, în același timp, canibalismul a crescut, în ciuda faptului că a existat mai mult decât era necesar mâncare. La doi ani după începerea experimentului, s-a născut ultimul copil al coloniei.
Până în 1973, a murit ultimul șoarece din Universul 25. John Calhoun a repetat același experiment de 25 de ori și de fiecare dată rezultatul a fost același.
Lucrarea științifică a lui Calhoun a fost utilizată ca model pentru interpretarea colapsului social, iar cercetările sale servesc drept punct focal pentru studiul sociologiei urbane.

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!