Alegeri SUA
ALEGERI ÎN SUA: NU ESTE ÎN JOC SOARTA DEMOCRAȚIEI, CI A PROGRESISMULUI
Presa americană din ziua alegerilor pentru Congresul SUA induce ideea că sistemul constituțional american mai are doar câteva ore până să se prăbușească. Reprezentantul democrat James Clyburn este citat frecvent cu declarația că Statele Unite de astăzi sunt în situația Germaniei din anii 1930 și că sunt pe cale să repete experiența nazistă, în cazul în care Partidul Republican va câștiga aceste alegeri.
Nu lipsesc încercările presei și ale analiștilor de casă ai marilor publicații americane de a distrage atenția de la situația economiei, de la rata record a inflației. Istoricul Michael Beschloss spune, pentru MSNBC, că, în cazul în care republicanii vor câștiga, ”copiii noștri vor fi arestați, poate chiar uciși”.
Așadar, problemele asupra cărora trebuie să se concentreze americanii atunci când merg la vot nu sunt costul vieții, locul de munca, criminalitatea în creștere, ci moartea democrației și posibila gazare a copiilor lor.
Tema distrugerii democrației de către Partidul Republicam, care este dominat acum de aripa Trump, este omniprezentă în presa și în discursurile politicienilor democrați, în frunte cu președintele Joe Biden.
În urmă cu o săptămână, Biden le-a dat ”avertismentul final” alegătorilor, spunând: ”Trebuie să înțelegeți că la urne se joacă soarta democrației”. ”Acum trebuie să votați pentru a mai salva o dată democrația”, a mai spus Biden.
Ce înseamnă însă salvarea democrației prin votul pentru regimul actual de la Washingon, se întreabă David Harsanyi, jurnalist la The Federalist.
Pentru democrații aflați la putere, salvarea democrației înseamnă eliminarea procedurii filibuster, care permite minorității din Congres să tergiverseze sine die cele mai radicale reforme propuse de putere. Pentru democrați, salvarea democrației înseamnă un control guvernamental cât mai puternic pentru salvarea Americii de la o presupusă apocalipsă climatică.
Salvarea democrației mai înseamnă golirea rezervei naționale de petrol a Statelor Unite, pentru a reduce prețurile la pompă și a ajuta Partidul Democrat să rămână la putere.
Salvarea democrației mai înseamnă majorarea numărului de judecători ai Curții Supreme, pentru ca progresiștii nou numiți să formeze o majoritate. Salvarea democrației mai înseamnă noi reguli electorale care să permită votul pe baza unor documente de identitate dubioase, votul prin corespondență neverificat și redesenarea circumscripțiilor electorale după placul puterii.
De fapt, arată o analiză publicată de The American Conservative, la alegerile pentru Congres de pe 8 noiembrie se joacă nu soarta democrației americane ci soarta liberalismului progresist.
Traducerea mesajului electoral disperat al administrației Biden pare să sune astfel: ”Votați cu candidații noștri obtuzi, pentru că altfel conservatorii vor distruge țara. Adică femeile nu vor mai putea face avort la cerere, benzina nu va mai fi scumpă, nu se vor mai arunca miliarde în războiul din Ucraina, nu vor mai fi alegeri prin e-mail, cu voturi numărate în zece zile.
Nu va mai exista democrație, ci doar câte un nudist nebun înarmat în dormitorul fiecărui politician, așa cum a pățit soțul lui Nancy Pelosi”, scrie The American Conservative.
Presa americană scrie însă mult mai puțin despre practicile neortodoxe și riscante ale Partidului Democrat, care, potrivit The Washington Post, a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a influența tabăra republicană astfel încât să-i propună pe cei mai radicali candidați conservatori, în speranța că aceștia vor speria electoratul, care se va îndrepta către liberalii progresiști.
Acești candidați republicani au reușit să răstoarne calculele democraților și sunt favoriți în circumscripțiile lor, iar acuzațiile de ”extremism” lansate de partidul aflat la putere nu au efectul scontat.
Partidul Democrat din Statele Unite pare să fi intrat, începând din 2016, în zodia politicii isterice. A încercat, și a reușit în bună măsură, să paralizeze o administrație republicană prin acuzații dovedite a fi nefondate despre complicitatea cu Rusia.
Politicienii democrați au început să-i acuze constant pe oponenții lor că sunt ”semifasciști”, rasiști, homofobi, misogini, transfobi. Când se abțin de la asemenea caracterizări, democrații încearcă să deschidă dezbateri pseudointelectuale despre ”salvarea democrației”.
”Pentru actualii politicieni democrați, ”democrația” a fost un eufemism pentru ”ceea ce vrem noi”, dar apoi a devenit un instrument retoric care denotă concepțiile iliberale profunde ale acestui partid”, scrie David Harsanyi. Mesajele administrației Biden par să fie ”dacă nu aveți pâine, atunci mâncați norme liberale” și ”ori votați cu democrații, ori cădem cu toții în prăpastie”.
Ironia acestor mesaje este că politicienii care se prezinta ca salvatori ai democrației nu fac decât să le transmită americanilor că sistemul lor democratic a eșuat, câtă vreme nu există o altă opțiune în afara votului pentru un singur partid. (apud cotidianul.ro)