Plățile cu card-ul o iau la vale…

By Piperea

Banca Centrală a Franței tocmai ce a obligat Carrefour și Casino să accepte plăți peșin, în bani fizici, că ăia o luaseră pe panta cu digitalizarea totakă.
De asemenea, Germania

a “băgat” bani la bancomate/casierii cât să acopere întreaga nevoie de cheș a populației.

Deci, elanul ăsta digitalist, contra banilor pe suport material, se mai calmează. Probabil, pe motiv de blecaut iminent sau din teama de armaghedon social.

Poate că nu e lipsit de interes: Legea statutului BNR nr.312/2004 impune circulația legală forțată a leului, ca unic mijloc recunoscut de plată pe teritoriul României – art.12. Nimeni nu are voie să refuze încasarea sau plata în lei emiși în formă fizică, materială. Proiectele de lege care obligă la plăți/încasări pe card/în cont sunt contrare Constituției. Pdap, potrivit art.15 alin.1, BNR nu poate emite decât cantitatea de bani necesară cantității de mărfuri și servicii aflate în circulație, la valoarea curentă de piață. Nimic nu dă BNR dreptul de a emite monede digitale centralizate excedentare, adică, mai multe decât trebuie, sau deficitare, adică mai puține decât trebuie. Legal, BNR nu poate controla cantitatea de bani și nu poate afecta proprietatea banilor sau libertatea de a-i folosi. De aceea Legea nr.312/2004 insistă pe existența și consolidarea rezervei de aur și a rezerve valutare.

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!