IARNA ȘI APOCALIPSA UCRAINIANĂ – NEGOCIERI IMPOSIBILE
IARNA ȘI APOCALIPSA UCRAINIANĂ – NEGOCIERI IMPOSIBILE
Situația din Ucraina este teribilă. Ceea ce strategii militari spuneau încă din vară s-a întâmplat, intrând în luptă cel mai
puternic general rus, generalul ”iarnă”. Trimiterile la Napoleon și Hitler n-au fost gratuite: iarna face parte din strategia rusească clasică de război.
Generalul Surovikin, supranumit Armaghedon, a așteptat intrarea în scenă și s-a pregătit, dar nu în ascuns, ci dând declarații explicite în acest sens, odată cu preluarea comenzii. Astfel, din octombrie a început distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei, care se confundă cu statul însuși: rețelele de electricitate, gaze, apă, poduri, căi ferate, centre de comandă, internet și emisie radio-tv. Justificarea? Soldații ruși n-au mai fost supuși pericolului de a-și pierde viața în ”lupte de gherilă urbană”, distrugerea infrastructurii putând conduce la capitularea Ucrainei.
Pacea n-a fost dorită de nimeni. Pe de o parte, Zelenski, susținut de Stoltenberg, Borell, Ursula, Scholz, Duda și balticii în mod frenetic, cu sprijinul uriaș al britanicilor și americanilor, au decretat că oricine vrea ”pace” este de fapt trădător și putinist. Săracul Dâncu a fost nevoit să demisioneze pentru că a îndrăznit să vorbească de negocieri. Pe de altă parte, rușii, deși au declarat mereu că vor negocieri, nu le-au vrut nici ei, știind că negocieri înseamnă de fapt pierderea războiului.
Acum, la câteva luni, lucrurle s-au schimbat. De la Pentagon la Paris și Berlin se dau mesaje insistente pentru negocieri. Sancțiunile s-au întors dramatic împotriva lor, cheltuielile cu războiul devin greu de suportat și, înainte de toate, n-ar vrea să-și asume deloc dezastrul iernii războiului rus, care se va solda cu victime nenumărate și un posibil colaps al Ucrainei. Propaganda occidentală – că ucrainienii vor lua Crimeea, Mariopolul și îi vor împinge pe ruși în granițele pe care ei nici măcar nu le mai recunosc -, e din ce în ce mai firavă în fața grozăviei răboiului iernii.
Dacă în vară-toamnă iarna era numai o idee, mai ales pentru vitejii de la posturile tv și birocrații din birourile scumpe, acum se întâmplă concret, ca în al doilea război mondial. Șansa negocierilor și a păcii s-a dus de mult, încă de la neaplicarea tratatului de la Minsk. Este care pe care, de fapt bătălia finală, cea care n-a avut loc în 1945, când mareșalul Patton a înțeles că războiul nu se sfârșise de fapt și a propus atacarea URSS. Occidentul trebuie să știe că rușii nu vor ezita să transforme câmpul de luptă în noul Stalingrad: se întâmplă acum.