Distopia facebook… ?????

By Piperea

Aceast─â re╚Ťea de socializare se duce abrupt c─âtre starea de distopie totalitar─â, sortit─â fiind pieirii.

Exager─ârile autoritariste ╚Öi anti-democratice de p├ón─â acum vor derapa grav ├«n reguli ale unei ├«nchisori digitale (din care nu mai po╚Ťi sc─âpa cel pu╚Ťin 7 ani – vezi mai jos) ├«ncep├ónd cu 3 ianuarie 2023, c├ónd intr─â ├«n vigoare noile reguli draconice ale ÔÇťreclameiÔÇŁ pe feisbuc. Citi╚Ťi-le, c─â le ave╚Ťi to╚Ťi ca anun╚Ť pe pagina de primire ale re╚Ťelei.

Am─ânunte ave╚Ťi ├«n episodul III al studiului Totalitarism ╚Öi t├ólh─ârie digital─â, al c─ârui link ├«l ave╚Ťi mai jos. Pentru cei gr─âbi╚Ťi, iat─â c├óteva mostre:

Prezentul

ÔÇťCu ocazia unei sanc╚Ťiuni pentru astfel de ÔÇ×fapteÔÇŁ, ├«mpricinatul cap─ât─â un adev─ârat cazier digital, o dec─âdere din dreptul la opinie care ├«l urmeaz─â nu numai ├«n interiorul re╚Ťelei de socializare, ci ╚Öi ├«n toate mediile digitale cu care se ├«nrude╚Öte sau cu care se aliaz─â acea re╚Ťea pentru a╚Öa-zisa lupt─â contra ÔÇ×╚Ötirilor falseÔÇŁ. Dac─â cineva este sanc╚Ťionat pe Facebook, va fi san╚Ťionat ╚Öi pe google, youtube, amazon, twitter etc., precum ╚Öi ├«n toate publica╚Ťiile main-stream pe care patronii acestor platforme le de╚Ťin ÔÇô CNN, New York Times, Washington Post, The Guardian etc. Nu exist─â amnistie, precrip╚Ťie sau reabilitare pentru ÔÇ×faptaÔÇŁ unui astfel de ├«mpricinat. Ca ├«ntr-o exagerare distopic─â a unui romancier nu foarte priceput, vinov─â╚Ťia individual─â a dizidentului (pe care nu o stabile╚Öte vreun judec─âtor, ci o impune cenzorul sistemului) se extinde, incremental, la persoanele cu care dizidentul se afl─â ├«n leg─âturi str├ónse, juridice, vizibile pe internet.
[ÔÇŽ]

Odat─â cu stigmatul personal, acea persoan─â cap─ât─â ╚Öi un stigmat profesional sau filantropic, iar asocia╚Ťii, alia╚Ťii sau colaboratorii s─âi vor fi ÔÇ×atin╚ÖiÔÇŁ ╚Öi ei de acest stigmat personal. Este o terifiant─â vinov─â╚Ťie prin asociere, de tip nazist sau comunist, pe care o consideram cu to╚Ťii revolut─â ╚Öi imposibil─â ├«n trecutul recentÔÇŁ.

Viitorul foarte apropiat

ÔÇťA avea cont la una dintre re╚Ťelele de socializare sau de comunicare instant de╚Ťinute de Meta ├«nseamn─â a intra ├«ntr-o matrice submisiv─â din care nu exist─â sc─âpare, chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťiile ├«n care supusul ar solicita ╚Ötergerea contului. Gre╚Öeala de a utiliza pentru reclame aceste platforme este sanc╚Ťionat─â cu legarea de ÔÇ×gliaÔÇŁ digital─â timp de cel pu╚Ťin 7 (╚Öapte) ani. In plus, intr├ónd ├«n matrice, supusul determin─â, f─âr─â voia sa, intruziunea agresiv─â ├«n via╚Ťa privat─â a non-utilizatorilor care au nimerit ├«n agenda sa de ÔÇ×contacteÔÇŁ. To╚Ťi cei care au fost captura╚Ťi digital sau m─âcar atin╚Öi, direct sau indirect, de Meta, sunt spiona╚Ťi permanent, ├«n inten╚Ťia aparent benefic─â de a depista la timp activit─â╚Ťi suspecte sau periculoase pe platform─â. Nu mai este doar despre faptul de a fi, ├«n fa╚Ťa autorit─â╚Ťilor statului profund, suspec╚Ťi to╚Ťi de sp─âlare de bani ╚Öi finan╚Ťare a terorismului. Acum este mai ales despre faptul de a fi, ├«n fa╚Ťa unei corpora╚Ťii multina╚Ťionale intruzive care ├«╚Öi scrie ╚Öi ├«╚Öi impune propriile legi draconice, suspec╚Ťi to╚Ťi pentru orice nu concord─â cu interesele ÔÇ×lgitimeÔÇŁ al zisei corpora╚ŤiiÔÇŁ.

C├óteva mostre de reguli halucinante ale ÔÇťreclameiÔÇŁ pe feisbuc:

A╚Öa cum rezult─â din sec╚Ťiunea ÔÇ×centrul de ajutorÔÇŁ, feisbuc prelucreaz─â informa╚Ťiile pe care le colecteaz─â de pe platform─â ÔÇ×chiar dac─â nu sunte╚Ťi utilizatorÔÇŁ.

Oric├ót de ╚Öocant─â, aceasta informa╚Ťie este reluat─â ╚Öi agravat─â de aceste afirma╚Ťii de pe paginile imediat urm─âtoare:

(i) ÔÇ×├«n cele din urm─â, vom utiliza agenda ├«nc─ârcat─â (contactele din telefon ╚Öi adresele de e-mail, n.n., Gh. P.) ╚Öi pentru a investiga activitatea suspect─â din cadrul produselor meta, precum ╚Öi pentru a ne men╚Ťine platforma sigur─â ╚Öi securizat─â; de asemenea, desf─â╚Öur─âm activit─â╚Ťi de business intelligence ╚Öi de analiz─â folosind agendele ├«nc─ârcateÔÇŽ ;

(ii) ÔÇ×partaj─âm datele non-utilizatorilor (adic─â, ale persoanelor care nu au absolut nicio leg─âtur─â cu feisbucÔÇô n.n., Gh. P.) pentru a putea furniza func╚Ťia ├Änc─ârcarea contactelor ╚Öi ├«n scopurile descrise mai sus;

(iii) ÔÇ×p─âstr─âm informa╚Ťiile cu caracter personal ale non-utilizatorilor at├ót timp c├ót este necesarÔÇŁ;

(iv) ÔÇ×ÔÇŽ v─â p─âstr─âm datele de contact ÔÇŽ inclusiv dup─â ce ne-a╚Ťi solicitat ╚Ötergerea acestoraÔÇŁ (???!);

(v) ÔÇ×transfer─âm informa╚Ťiile non-utilizatorilor din Spa╚Ťiul Economic European ├«n Argentina, Israel, Noua Zeeleand─â, Elve╚Ťia ╚Öi CanadaÔÇŁ;

(vi) ÔÇ×baz├óndu-ne pe derog─âri de la UE sau pe clauze contractuale, transfer─âm datele (non)utilizatorilor europeni ╚Öi ├«n SUA, chiar dac─â nu exist─â nicio decizie privind caracterul adecvat al nivelului de protec╚Ťie cu privire la SUAÔÇŁ (??!!);

(vii) temeiul legal ├«n baza c─âruia prelucr─âm datele ├«l reprezint─â ÔÇ×interesele noastre de a opera ╚Öi de a le furniza utilizatorilor no╚Ötri func╚Ťiile noastre ÔÇŽ pentru ca utilizatorii no╚Ötri s─â se conecteze mai eficient cu contactele lorÔÇŁ.

A╚Öadar, pentru feisbuc, temeiul legal al unui asemenea comportament discre╚Ťionar ╚Öi intruziv ├«l reprezint─â ÔÇŽ ÔÇ×interesele legitimeÔÇŁ ale feisbuc, construit prin tot felul de derog─âri ╚Öi clauze contractuale ilegale! Un asemenea comportament ar fi determinat excluderea definitiv─â de pe platform─â a oric─ârei alte persoane fizice sau juridice care ar fi ├«ndr─âznit s─â spun─â a╚Öa ceva, dar regulile, valorile comunit─â╚Ťii, standardele feisbuc nu sunt aplicabie feisbuc, desigur.

Acest sistem este, pur ╚Öi simplu, expresia ultim─â a totalitarismului inchizitorial. Ca orice totalitarism, ca orice construc╚Ťie artificial─â contra naturii umane, ╚Öi acest sistem va e╚Öua.

Aboneaz─â-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!