Cum suntem băgați în război!

Delta Dunării

Ukraina a început dragarea pe brațul Chilia și pe Bâstroe, încălcând toate tratatele internaționale și distrugând, astfel, Delta Dunării, declarat Patrimoniu UNESCO.

Premierul Ciucă tace ca un laș și nu mișcă în front ca o slugă ce este!

UNESCO și nici Comisia Europeană nu s-a sesizat în niciun fel, lăsând Ucraina să comită un atentat asupra mediului.


În ”Național”, Claudia Marcu scrie:

Sursa https://www.national.ro/social/distrugerea-deltei-dunarii-de-catre-ucraineni-s-a-vazut-din-satelit-premierul-ciuca-paralizat-de-lasitate-788641.html

”În România, organizațiile de mediu din afara țării, sprijinite masiv de Comisia Europeană, au blocat proiecte de infrastructură de interes național și proiecte energetice vitale pentru țară, doar pentru că pe acolo trecea o șopârlă sau o specie de pești. Acum, însă, când ucrainenii încalcă toate tratatele internaționale și au început să dragheze canalele, pentru a face loc navelor de mare tonaj, amenințând însăși existența Deltei Dunării, nimeni nu scoate niciun sunet.

Mai grav este că, deși a aflat de lucrările ilegale ale ucrainenilor, Guvernul Ciucă nu a scos niciun sunet, sperând, probabil, că se va afla când va fi prea târziu, dovedind, astfel, o slugărnicie și o lașitate ieșite din comun. Enervat de lipsa de reacție a miniștrilor de la Externe și Mediu, după ce le trimisese chiar și poze din satelit cu navele care lucrează de zor întru distrugerea Deltei Dunării, vicepremierul și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a decis să facă publice aceste lucruri.

”Am încercat să transmit niște date și cred că sunt primul care a ieșit public cu această problemă, deși nu Ministerul Transporturilor este responsabil de lucrurile provocate. Noi aveam ceva date de la structurile din teritoriu, că ucrainenii au început aceste dragări atât pe brațul Chilia, cât și pe Bâstroe, și am semnalat celor două ministere, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Mediului, care au spus că urmează să vină cu date noi.

România a dat acordul pentru tranzitul navelor ucrainene, dar pe actualele adâncimi, care sunt mici, pe care pot naviga doar șlepuri. Noi am furnizat și date de la autoritățile noastre din teritoriu pentru că se văd foarte clar traseele acestor drage, se văd din satelit. O dragă este sub pavilion ucrainean, iar alta sub pavilion tanzanian. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să ia legătura cu partea ucraineană, să vadă intențiile pe care le are”, ne-a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Ne-au luat de proști

Ca de obicei, ucrainenii ne-au luat de proști, mai ales că reacțiile autorităților din țara noastră, din 2004, când Ucraina a început să lucreze la canalul Bâstroe, până în prezent, au fost destul de anemice.

Abia ca urmare a unor presiuni internaționale, autoritățile ucrainene au anunțat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinței Părților la Convenția de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunța la proiectul inițial și că vor respecta cu strictețe cerințele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul inițierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigație.

În decembrie anul trecut, însă, o comisie trilaterală formată din reprezentanţi ai României, Ucrainei şi Republicii Moldova a decis că va monitoriza, timp de un an, impactul pe care îl presupune existenţa canalului de navigaţie Bâstroe, Ucraina, conform recomandării Comitetului Permanent al Convenţiei de la Berna reunit în perioada 1-4 decembrie la Strasbourg.

”Prezentând studii recente şi arătând că impactul nu mai este major, Ucraina a solicitat din nou închiderea dosarului, în timp ce partea română a relevat că există un anumit impact transfrontalier”, declara atunci guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, România, Lucian Simion, participant la reuniunea de la Strasbourg.

S-a trezit și Ministerul de Externe

Joi după-amiază, la o zi după dezvăluirile ministrului Transporturilor, a comunicat și Ministerul de Externe, anunțând că va transmite din nou Comisiei Europene că nu este de acord cu propunerea Ucrainei de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Mai mult, Ministerul de Externe a ținut să precizeze că nu a fost informat de nicio autoritate că ucrainenii lucrează de zor la dragarea canalului Bâstroe.”


Până aici, să zicem că ne încadrăm în narațiunea diplomatică oficială.

Dar, de la partenerul strategic, de dincolo, de unde luăm lumină și unde se pupă cururile pentru a se putea ramâne în funcții, ne vine, de la nivel înalt, ”părerea”, ”indicația”, ”recomandarea” ca noi, România, trebuie să ripostăm ferm, chiar și militar!!!!!!!, pentru a apăra Delta Dunării!

Mai departe, se vede cu ochiul liber toată fenta după care se vor duce comunicatele oficiale și emisiunile din marșmediile noastrem cele de toate zilele…

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!