Discursul lui Putin

Dan Diaconu

Discursul lui Putin analizat la rece de un independent!

At├ót de plictisitor a fost discursul lui Putin ├«nc├ót toat─â media se opinte┼čte s─â resping─â(sau s─â minimizeze) punctele sus┼úinute. Ceea ce trebuie s─â ├«n┼úelege┼úi e c─â:

1. Occidentalii(care mai au ├«nc─â o brum─â de minte) au ├«n┼úepenit ├«n momentul ├«n care Putin a respins Tratatul START III. Era singura modalitate prin care SUA(de┼úin─âtoarea unei tehnologii nucleare ├«nvechite) putea s─â spere la egalizarea cumva a Rusiei. Nu ├«ncerca┼úi s─â m─â contrazice┼úi deoarece tot ceea ce am spus are justificare. E o diferen┼ú─â de la cer la p─âm├ónt ├«ntre tehnologia nuclear─â ruseasc─â┼či ceea ce pretind americanii c─â au.

2. Hot─âr├órea Rusiei de a se dezvolta ├«n jurul valorilor tradi┼úionale – care presupun, ├«ntre altele,  frica de Dumnezeu, familia ca centru al societ─â┼úii ┼či ┼úara ca univers al na┼úiunii – are puternice reverbera┼úii ├«n publicul occidental, chiar dac─â occidentalii, ca victime ale sp─âl─ârii pe creier, nu ├«n┼úeleg ├«n totalitate mesajul. Aceast─â parte este, probabil, cea mai cenzurat─â bucat─â din discursul lui Putin. Nu de alta, dar prezint─â at├ót de bine Occidentul ├«n murd─âria sa ├«nc├ót s-ar putea s─â trezeasc─â molu┼čtele de-acolo.

3. Esen┼úial─â ├«n discurs a fost dimensiunea economic─â ┼či de dezvoltare a Rusiei. Nu doar c─â Rusia nu a fost ├«ngenuncheat─â, dar a g─âsit resursele ╚Öi partenerii stabili cu care va merge mai departe. Ce nu vor s─â recunoasc─â occidentalii este faptul c─â ├«n prezent Rusia este TOTAL DE-DOLARIZAT─é ┼či DE-EUROIZAT─é, iar economia ├«i func┼úioneaz─â din plin. Mai mult, Rusia de-dolarizeaz─â ┼či partenerii s─âi deoarece cei care intr─â ├«n afaceri cu Rusia trebuie s─â utilizeze rubla ca moned─â. De aici rezult─â ├«ntregi circuite financiare care sunt dizlocate din Occident ┼či care contribuie la dezastrul pe care-l vedem dincoace de cortin─â. Elementul esen┼úial al acestei axe a fost: ÔÇ×Noi nu am tip─ârit bani, toat─â cre┼četerea am f─âcut-o pe baze solideÔÇŁ. Cine are creier ├«n┼úelege!

4. (Acest punct e de fapt e un sub punct al celui anterior, dar datorit─â importan┼úei l-am separat.) Pia┼úa intern─â e arma pe care-o scoate Rusia la atac. E vorba despre largi investi┼úii ├«n infrastructur─â, ├«n decontaminarea zonelor poluate, ├«n ├«mbun─ât─â┼úirea sistemului logistic intern s.a.m.d. Conectarea ├«ntregii Rusii la gaze e un proiect ambi┼úios care va prinde aripi anul acesta. ┼×i, aten┼úie!, va ├«nghi┼úi o parte important─â a produc┼úiei de gaze. ├Än Rusia(ca ┼či ├«n China, de altfel) pia┼úa intern─â e elementul care poate amplifica de c├óteva ori dezvoltarea economic─â. Mai mult, Putin deschide posibilitatea unor profituri fabuloase din investi╚Ťia ├«n Rusia, iar cei c─ârora li s-a adresat sunt oamenii de afaceri ru╚Öi c─ârora ÔÇ×li se d─â de lucruÔÇŁ!

5. Nu ├«n ultimul r├ónd, discursul lui Putin a trasat o linie clar─â de demarca┼úie. Ce a spus cu adev─ârat este c─â ÔÇ×nu mai exist─â nicio cale de negociere, nu mai exist─â nicio formul─â de ├«mp─âcare. Drumurile noastre sunt at├ót de diferite ├«nc├ót numai din confruntarea direct─â se va putea decide cine are dreptateÔÇŁ. Iar aici, crede┼úi-m─â c─â multora le-a ├«nghe┼úat s├óngele ├«n vene.

Da, a fost plictisitor discursul lui Putin la televiziunile rom├óne┼čti. Cum altfel s─â fie? De fapt discursul lui Putin, ├«n Rom├ónia s-a derulat pe mute ├«n timp ce din studio comentau aceia┼či propagandi┼čti neaveni┼úi pe care-i ┼čtie toat─â lumea. Cum s─â nu te plictise┼čti?

Am l─âsat pentru final cheia de bolt─â a discursului: ÔÇ×Cu c├ót mai multe arme trimit ├«mpotriva noastr─â, cu at├ót mai departe trebuie s─â-i ├«ndep─ârt─âm de grani┼úele noastre!ÔÇŁ. G├óndi┼úi-v─â bine la asta!

Aboneaz─â-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!