Cafea cu caimac!

Ibric din cupru

CAFEA…REȚETĂ VECHE DE 600 ANI…!!!

Iei un ibric uscat cu capacitatea cat pt 2 cesti mari.
Sa fie spalat si sters si uscat.
Pui cafeaua in ibric și apoi zahărul.
2 lingurițe cu varf de cafea pt

o ceașcă (deci x 2) și 2 lingurite cu varf de zahăr pt o ceașcă (deci x 2)…deci 4 lingurite de cafea și 4 lingurite de zahar + pt rezerva sigura de gust…mai pui 1 lingurita de cafea si 1 lingurita de zahar. Indiferent cate cesti vei face, 2 sau 3…tu vei pune la urma cate 1 lingurita de cafea si 1 de zahar pt un plus de rezerca de aroma si gust.

Ok. Iei o lingurita cu coada mai lunga si incepi sa amesteci/mesteci in ibric pe uscat toata compozitia de zahar si cafea, 30 sec max 1 min. Facand asta, cristalele de zahar se sparg, cafeaua se omogenizeaza cu zaharul si devine o compozitie fff aromata.

Ok. Te opresti din mestecat, iei 1 ceasca de apa si o pui in ibric, apoi a 2 a ceasca si inca o jumatate de ceasca/(tot pt rezerva de surplus). Deci la 2 cesti mai adaugi o jumatate de ceasca de apa.

Atentie, nu mai mesteci, nu mai bagi lingurita in ibric, nu nimic. Iei ibricul si l pui pe foc. Neamestecand in cafea, se va face ca un „capac de cafea” deasupra apei din ibric.

Cand va incepe sa dea in clocot…in fiert…va incepe sa faca o spuma circulara care se va strange in mijloc ca un banut…tu ridicand usor ibricul de deasupra focului astfel temperand fierberea…


Cand ai vazut ca sa umflat spuma in ibric adunandu-se in centru ca un banut…ti-am spus…tu ridici deja ibricul de deasupra focului…e…chestia asta o faci de 3 ori…ridici…apoi iar lasi…iar da sa se umfle, iar se strange banutul de spuma in centru…si tot asa de 3 ori…

Dupa ce ai facut chestia asta de 3 ori cu ridicatul de pe foc…pui ibricul la o parte, si pregătești cestile. Iei o lingurita si iei din caimac si pui in fiecare ceasca cate 2 lingurite de spuma/caimac.

Apoi, iei ibricul si pui cafea in fiecare ceasca dar cate jumatate in prima, apoi jumatate in a 2 a, iar pui in orima si o umpli, si pui in a 2 a si o umpli si pe ea.

Daca se vrea mai putin dulce, nu mai pui lingurita de zahar de la urma cea de surplus…dupa ce ai pus masurile de 2 lingte de cafea/zahar pt o cesca. Daca se vrea si mai amara…vei pune doar 2 de cafea si doar una de zahar …pt masurile de cafea si zahar pt o ceasca.

Daca se va vrea si mai amara, pt 2 cesti vei pune 4 lingurite de cafea si doar 1 de zahar…si stop…mai amara de atat…chiar nu se mai merita.

Reteta asta e turceasca de la mama ei, iar in Constanta toti turcii-țigani, tatari, greci etc asa o beau, dar, doar acasa la ei iar reteta se cam da nu prea usor.

Eu am „furat” reteta de la o vecina turcoaica fff batrana 90 si ceva de ani…”tanti Cadrie”…sa-i dea ‘mniezo sanatate. Ea mai ghicea si in cafea si facea si cafele etc etc. Ea mi a dat-o si am scris-o cuvant cu cuvant fix ca la „prosti” ca sa zic asa…


Cu reteta care ti am scris o eu aici, poti face din orice tip de cafea, cat de proasta ar fi ea, gen Moca, Fortuna, etc…ma rog, „proasta”…adica ieftina…faci cea mai gustoasa cafea. Oricum Jacobs e Jacobs…


Pofta buna si noteaza-o, fa-o, bea-o…și mai vorbim…

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!