Emerich Juettner

Emerich Juettner, falsificatorul de 73 de ani care a păcălit serviciile secrete americane timp de 10 ani

Sursa: www.omofon.com

Falsificarea banilor a apărut simultan cu apariția primelor monede din metal. Încă de atunci au existat oameni dornici să falsifice banii, chiar dacă – în acele timpuri, pedepsele pentru falsificatorii de bani erau aspre: escrocii erau fierți în apă clocotită sau li se turna pe gât metal topit.

În categoria celor mai cunoscuți falsificatori de bani intră și americanul Emerich Juttner, un bărbat care nu a putut fi prins de serviciile de securitate americane timp de 10 ani.

Ancheta privind cazul 880 a fost cea mai lungă și cea mai costisitoare dintre toate cazurile de falsificare de bani din istoria Americii. Atunci când vinovatul a fost găsit din greșeală, a fost declarat cel mai de succes falsificator din timpurile moderne. Și, cel mai interesant lucru este faptul că acest escroc era un bătrân de 73 de ani care se ocupa cu colectarea gunoiului.

Cum a început totul

Într-o zi, în 1938, într-o bancă din New York, un casier a descoperit o bancnotă ciudată de un dolar printre bancnote. Era cel mai ridicol fals pe care îl văzuse vreodată.

Dolarul contrafăcut a fost trimis să fie investigat de serviciile secrete americane. În zilele următoare, aceeași bancă a primit alte câteva bancnote realizate din aceeași hârtie.

În aceeași zi în care primul fals a fost descoperit de către un casier al băncii, Serviciul Secret al SUA a deschis cazul cu numărul 880. Și agenților săi federali le-a trebuit un deceniu pentru a descoperi cine falsifica banii.

Chiar și numele fostului președinte era scris greșit pe dolarii falsificați

Oamenii legii nu mai văzuseră niciodată așa ceva: bancnota, făcută din hârtie ieftină, avea imprimate litere inegale, iar imaginea lui George Washington părea o caricatură de doi lei; chiar și numele său era scris greșit. În loc de Washington, era scris „Wahsington”.

Lucrul ciudat era că bancnota falsă era de numai un dolar, iar falsificatorii care se respectă nu ar fi cheltuit niciodată timp și bani pentru a falsifica bancnote de un dolar. Mai mult decât atât, de regulă, aceștia erau adevărați meșteri, iar banii pe care îi falsificau erau ca niște opere de artă, greu de distins de bancnotele reale.

Misterul domnului 880

În prima lună după ce autoritățile au fost anunțate, 40 de astfel de bancnote au fost confiscate în tot orașul. Banii erau folosiți pentru a cumpăra diverse bunuri.

În decurs de un an, numărul acestora a crescut la 585. Serviciile secrete, care s-au străduit să găsească vinovatul, l-au botezat pe falsificatorul necunoscut „domnul 880”, după numărul dosarului său. Vânătoarea „domnului 880” a început, mulți falsificatori au fost arestați, dar fugarul nu s-a aflat printre ei.

Astfel, timp de 10 ani, Emerich Juettner a reușit să păcălească serviciile secrete din New York. Cel mai nepriceput falsificator s-a dovedit a fi cel care avea cel mai mare succes. Dar, în cele din urmă, și el a fost demascat. Dar complet întâmplător.

Cum și-a început Emerich Juettner cariera de falsificator

Emerich s-a născut în Austria, într-o familie de oameni muncitori. În 1890, pe când era un adolescent de 13 ani, a părăsit Austria pentru America, traversând oceanul în speranța unei vieți mai bune. Pentru a câștiga bani, s-a angajat ca ucenic într-un atelier de confecționare de rame aurite pentru tablouri.

Fiind pasionat de fotografie, protagonistul nostru chiar a încercat să inventeze un nou tip de aparat foto, dar Kodak i-a respins proiectele. Tânărul s-a apucat apoi să proiecteze jaluzele venețiene, dar nici în acest domeniu nu a reușit. Producătorii de jaluzele i-au respins invenția.

S-a căsătorit în 1918 și a avut doi copii. Dar a rămas văduv în 1937, iar viața lui a luat o întorsătură nefastă: a fost concediat de la locul de muncă și i s-a spus că este prea bătrân. Copiii săi îl părăsiseră de mult timp și trăiau pe cont propriu. Aflat în dificultate financiară, nu avea la cine să apeleze pentru sprijin și nu dorea să-și deranjeze copiii.

Așa că, pentru a-și câștiga existența, Emerich a început să colecteze obiecte aruncate de la gropile de gunoi ale orașului și să le vândă pentru un preț de nimic. Dar acest lucru îi aducea venituri foarte mici. Gândindu-se la alte modalități de a câștiga bani pentru a trăi, și-a amintit de abilitățile și cunoștințele pe care le dobândise în tinerețe inventând tot felul de lucruri.

Așa i-a venit lui Juttner ideea de a deveni falsificator de bani. În 1938, a făcut o fotografie a unei bancnote de 1 dolar și, folosind acid, a transferat imaginea pe două plăci de zinc.

Imaginea rezultată era neclară, așa că a trebuit să facă manual mici retușuri. De aici și numele fostului președinte scris greșit.

Așa a apărut în bucătăria lui Emerich Juttner o tipografie artizanală, unde a început să producă bancnotele de un dolar.

Într-o zi, după ce a imprimat niște dolari falși, a plecat la cumpărături. A intrat într-un magazin de tutun, unde, pentru prima dată în viața sa, Emerich a plătit cu o bancnotă falsă de un dolar, pe care a pus-o între dolarii adevărați.

Falsificatorul nu cheltuia mai mult de 15 dolari pe săptămână. Atât îi trebuia ca să supraviețuiască. Emerich Juettner a fost imposibil de urmărit, deoarece plătea cu bani falși rar și întotdeauna în locuri noi. Din acest motiv, au fost găsite falsuri peste tot în Manhattan: în stațiile de metrou, în magazinele mici și în taverne. Și așa au trecut 10 ani.

Un accident ridicol

În iarna anului 1948, Emerich a fost prins, printr-o întâmplare stupidă. Într-o zi a izbucnit un incendiu în apartamentul în care locuia. Pompierii ajunși la fața locului au stins focul și au aruncat în stradă o grămadă de vechituri care fumegau în apartament. Din nefericire pentru Emerich, pompierii au aruncat pe fereastră, pe lângă vechituri, și un teanc de bancnote false și plăcile de zinc cu care își făcuse dolarii.

Și cum era iarnă, la început toate dovezile au fost acoperite de zăpadă. Dar, după dezgheț, niște adolescenți din zonă au găsit într-o grămadă de gunoi un teanc cu bancnote de un dolar care aveau „un aspect ciudat”, împreună cu două plăci de zinc gravate.

O săptămână mai târziu, tatăl unuia dintre băieți a găsit la fiul său o bancnotă falsă și a mers la poliție cu descoperirea sa.

Dezvăluirea. Procesul. Pedeapsa

Poliția a luat imediat legătura cu Serviciile Secrete. În mai puțin de o oră oamenii legii au ajuns în fața ușii falsificatorului.

Mare le-a fost surpriza lor când ușa le-a fost deschisă de un bătrânel mic, slab și fără dinți, de 73 de ani, care zâmbea.

Imediat, Emerich Juettner a mărturisit totul, declarând doar că nu folosise niciodată mai mult de un dolar atunci când cumpăra ceva – astfel că toate victimele sale au fost păcălite doar cu un dolar fiecare.

Acesta a fost secretul succesului lui Emerich: nu cumpăra niciodată de două ori din același magazin și folosea o singură bancnotă falsificată atunci când achiziționa ceva.

În data de 3 septembrie 1948, Juttner a fost judecat. Acesta risca 10 ani de închisoare pentru trei acuzații în același timp – fabricare de planșe de tipărire contrafăcute, posesie de bancnote contrafăcute și fabricare de bani falși. Dar instanța a ținut cont de vârsta venerabilă a acuzatului și l-a condamnat pe Emerich Juttner la un an și o zi de închisoare și la o amendă de un dolar. Cu toate acestea, bătrânul a fost eliberat condiționat patru luni mai târziu.

Bineînțeles, această poveste nu putea trece neobservată de scenariștii și regizorii de la Hollywood. În 1950, comedia cinematografică „Mr. 880” a primit un premiu Golden Globe și o nominalizare la Oscar.

Într-un fel, norocul a dat peste Emerich Juettner. Folosindu-se de drepturile sale asupra poveștii, a obținut o sumă frumușică de la regizorii filmului, mult mai mare decât cea pe care a obținut-o din tipărirea de dolari falși timp de 10 ani. Bătrânul și-a trăit restul vieții în prosperitate. A murit la vârsta de 79 de ani.

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!