Șoferul lui Al Capone

Sursa: www.omofon.com

Povestea românului Ieronim Budac, şoferul celebrului Al Capone


Am auzit cu toții de celebrul Al Capone, unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri din America, celebru pentru că a condus o operațiune de milioane de dolari în Chicago în domeniul jocurilor de noroc, al contrabandei și al prostituției în anii 1920 și a inspirat nenumărate cărți și filme, inclusiv Scarface. Însă, câți dintre noi au auzit de Ieronim Budac?

Născut în Cârţişoara, în judeţul Sibiu, Ieronim Budac a emigrat în SUA pentru un trai mai bun. A ajuns în anii ’20 în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca şofer pentru Al Capone.

Cu toate că avea doar 20 de ani atunci când a plecat din România, Ieronim Budac a știut să se descurce printre străini. De fapt, acesta a trăit o aventură cu gangsteri veritabilă. Românul a ajuns în SUA cu doi ani înainte ca prohibiţia să fie instaurată în Statele Unite ale Americii. În această perioadă de doi ani, Ieronim Budac a avut ocazia să-și facă prieteni din cercuri mai mult sau mai puţin dubioase.

Având în vedere că făcea un rachiu din prune apreciat de cei de peste ocean, Ieronim Budac a ajuns să intre în contact cu Al Capone, cel care a controlat comerţul ilegal cu băuturi alcoolice pe continentul american în perioada 1920–1930.

Al Capone a fost de-a dreptul cucerit de rachiul de prune făcut de Ieronim Budac, el fiind singurul care știa rețeta, una dintre cele mai căutate în America în acea vreme. Nu după lung timp, impresionat de curajul românului, Al Capone l-a numit pe Ieronim Budac șoferul său personal.

Nu doar că a fost şoferul temutului mafiot, dar îl ajuta şi la traficul cu alcool, interzis în perioada prohibiţiei.

Având în vedere că gruparea din care făcea parte românul se ocupa cu vânzarea, producerea, consumarea şi transportarea de alcool, Ieronim Budac nu a scăpat de întâmplările periculoase. Budac a intrat cu un camion plin cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţiştii care îl urmăreau.

În America, Ieronim Budac și-a întemeiat o familie. Soția sa, Maria, era din satul Cârţişoara. Tată Mariei, Ion Tarcea, avea un magazin. La subsolul acestui magazin – Budac şi-a amenajat o distilerie, începând să producă rachiu de prune ce era vândut pe piaţa neagră din Statele Unite ale Americii.

Din păcate, Maria și Ieronim Budac nu au fost căsătoriți multă vreme. Cei doi s-au despărțit la scurt timp după căsătorie, iar bărbatul nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Deși despre America se spune că este ţara tuturor posibilităţilor, românul nostru a decis să se întoarcă în România.

După 12 ani petrecuţi în Chicago, Ieronim Budac s-a întors acasă. Traficul cu alcool de contrabandă nu mai era profitabil în SUA, iar şeful său Al Capone devenise ţinta principală a celor de la FBI. Nu mai era sigur pentru el să rămână în SUA.

Astfel că, întors în țară în anul 1930, românul își cumpără o casă și mai multe cazane de rachiu, cu banii strânși peste ocean. În acele vremuri, Ieronim Budac deținea una dintre cele mai importante distilerii din Transilvania.

Însă, Ieronim Budac nu era preocupat doar de producerea rachiului, ci și de politică. Astfel că, la scurt timp de la întoarcerea în Cârţişoara, Ieronim Budac a fost ales primar. Vreme de 14 ani, Ieronim Budac a condus localitatea Cârţişoara. După venirea comuniștilor la putere, Ieronim și-a pierdut și afacerea și funcția de primar.


Citește și: 12 lucruri pe care nu le știai despre Al Capone


Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!