Tactică de război

By Vasilescu Valentin

Nu am uitat că v-am promis explicații la eroarea lui Zelensky de a nu mă lua pe mine consilierul lui pentru Apărare. Argumentul este acela că Zelinsk n-a înțeles nici pînă acum ce urmărește Putin și de aceea, nu știe că Putin și-a atins deja majoritatea obiectivelor propuse.

Oricum, Ucraina e un gândăcel minuscul pentru puterea Rusiei. Mă voi rezuma doar la cîteva aspecte, cele care nu ridică suspiciunea difuzării de secrete militare.

A. În decembrie anul trecut, Putin a cerut Washingtonului garanții de securitate, datorită avansării continue a NATO la granițele sale. Nu le-a primit, ceea ce însemna că Rusia, trebuia să se aștepte la o invazie NATO. Rusia avînd un teritoriu mare, forțele terestre joacă rolul principal în respingerea unei invazii NATO și armata rusă a făcut imediat o evaluare a acestora.

A.1 Personalul este motivat și bine pregătit, așa cum am văzut la triatlonul international al echipajelor de tancuri, cîștigat, recent la Moscova, de reprezentanții Rusiei.

A.2 Mobilitatea forțelor terestre este dată de blindatele rusești, existente în număr mare, extrem de rezistente și cu o protecție bunicică. Există și o nouă generație de blindate, superioară celor occidentale ( tancul T-14 Armata, masina de luptă a infanteriei T-15 și Kurganets-25, transportorul blindat K-16 Bumerang, obuzierul autopropulsat Koaliția ) gata să intre masiv în producția de serie, în cazul unei amenințări.

A.3 Puterea de foc este dată de artilerie și rachete. Industria chimică a Rusiei produce cei mai competitivi combustibili solizi, cu impuls specific mare, folosiți de la cartușe pentru arme de infanterie, la proiectile de artilerie, rachete pentru MLRS și pînă la racheta sol-sol Iskander. Trupele terestre ruse surclasează NATO ca număr al gurilor de foc, mai ales în zona calibrelor mari : peste 152mm.

A.4 Armamentul rusesc este inferior celui NATO la capitolul precizie, probabilitatea de neutralizare cu un proiectil neghidat rusesc este cu 60 % mai mică decît cea a americanilor, care folosesc muniție de precizie. Singurele proiectile de precizie rusești sunt ghidate pe fascicol laser : Kitolov-2 de calibrele de 120 și 122 mm și Krasnopol de calibrele 152 sau 155mm. Americanii folosesc proiectile ghidate prin GPS, mai ușor de utilizat și mai greu de bruiat. Cam toate proiectilele Excalibur și rachetele MLRS Himars și rachetele tactice ATACMS au același dispozitiv de ghidare american, ale cărui secrete, rușii nu le-au descoperit încă, pentru a-l neutraliza.

B. Cum putea Rusia să obțină informații despre tehnologiile avansate ale trupelor terestre ale NATO, despre procedeele lor de întrebuințare în luptă, dar să și găsească și testeze antidotul pentru fiecare, fără să provoace o confruntare cu NATO ? Ați ghicit !

B.1 Conducerea armatei ruse a intuit că Occidentul va ajuta Ucraina, instruind personalul militar și oferind și arme moderne, ale căror componente de dirijare de precizie, Rusia dorea să le analizeze. Cum posibilitățile statelor NATO erau limitate, cantitatea acestor arme nu putea încurca prea mult operațiunea specială a Rusiei. Așadar pentru ruși era vorba de testarea armelor occidentale, nu în condiții de poligon, ci în siutuații reale de luptă.

B.2 GRU a primit sarcina să întocmească un plan de căutare a cîtorva tipurilor de arme NATO ghidate, vizate de Rusia. Cîteva grupuri din Forțele pentru Operațiuni Speciale ale armatei ruse au primit misiunea de a nu le lovi după intrarea în Ucraina, ci de a monitoriza permanent, din aer, cu ajutorul sateliților și prin infiltrări, traseul armelor occidentale care făceau obiectul de interes.

B.3 În dispozitivul operațiunii speciale din Ucraina, Putin a integrat și cîteva sute, dintre cei mai buni experți în dezvoltarea sistemelor de dirijare a armelor terestre rusești. Ei au fost primii care au evaluat armele capturate de la ucrainieni.

C. Exista o multitudine de arme sovietice rămase în arsenalul unor state foste comuniste, care puteau fi cumpărate de SUA și livrate Ucrainei. Ori aceste arme nu-i interesau pe ruși și au fost lovite de cum au intrat în Ucraina. De la început, planul de ofensivă al rușilor a vizat scoaterea din funcțiune a acelor arme ucrainiene, care nu aveau analog pe în piața gioarselor sovietice și care trebuiau înlocuite cu armele de precizie, din dotarea NATO.

C.1 Neutralizarea a mare parte din aviația, radarele de cercetare aeriană și bateriile de apărare AA a Ucrainei, din prima zi a operației speciale, a făcut parte din acest scenariu. Prin urmare, statele NATO au trimis în Ucraina rachete AA portabile FIM-92 Stinger și MISTRAL, radare AN/MPQ-64 Sentinel și rachete anti-radar AGM-88 HARM, pentru a le înlocui.

C.2 Echipamentul girostabilizat cu GPS al Obuzierelor M777 a suscitat interes, la fel și capetele de dirijare ale rachetelor anti-tanc NLAW și FGM-148 Javelin. Însă cel mai vînat trofeu a fost racheta M31 GMLRS, care are același cap de dirijare ca și racheta tactică ATACMS sau proiectilul de artilerie ghidat Excalibur. Partea de GPS civil de pe rețeaua de sateliți e nesecurizată. Dar satelitul are și o componentă militară care face același lucru, dar cu o precizie mult mai mare, însă accesul la partea militară necesită codurile de secretizare. Pe care rușii nu le aveau. Pe 29 august, rușii au găsit o rachetă HIMARS neexplodată cu componenta de dirijare intactă. Au pus-o pe bancul de probă și au dialogat cu un satelit american din rețeaua GPS. Au rezultat caracteristicile de frecvență și modulație care deschid accesul la satelit. Dar și tiparul codificat de transmitere a coordonatelor GPS de la satelit. Acum rușii pot sesiza orice solicitare de coordonate GPS și în locul satelitului, sintetizează ei un semnal mai puternic care să trimită racheta în decor.

C.3 Sateliții și avioanele de cercetare ale SUA și ale altor state NATO patrulează permanent în nord-vestul mării Negre, la granițele României, Poloniei, țărilor Baltice. Toate transmit statelor majore ucrainiene, de pe front, orice mișcare a trupelor rusești, printr-o linie de date secretizată. Surprinzător, rușii nu au interupt-o prin bruiaj, semn că o studiază cu mare atenție. Structura și ramificațiile acestei linii de date, precum și decodificarea caracteristicilor de semnal radio, este de mare interes pentru Rusia pentru că în cazul invadării țării, de armatele NATO, coordonarea trupelor prin intermediul ei se va face.

După ce apărarea ucrainiana din Donbas va fi lichidată și armata rusă va avansa în adâncime, livrările de arme NATO de ultimă generație vor deveni mai consistente pentru toate categoriile de forțe armate ale Ucrainei : trupele terestre, aviație și marină ( mai precis gardă de coastă). Spre fericirea rușilor.

Abonează-te la articole de calitate premium, necenzurate!
Spor la distribuit!